The Toolbox

“Leven in een maatschappij met frauduleuze objecten is niet minder gevaarlijk dan te leven in een maatschappij met frauduleuze personen…”

Henry van de Velde, passage uit Pages de Doctrine, 1929

Met deze tijdloze woorden zet The Toolbox de deur open voor een blik op hedendaags Belgisch design. Design staat voor research, creativiteit en vernieuwing, maar evengoed voor vakmanschap, technische productiekennis, arbeidskracht en tewerkstelling.

De tentoonstelling belicht deze aspecten en stelt nieuwe, recente producten van Belgisch ontwerp en makelij voor. Daarbij komt de vitale band aan bod tussen designers, ateliers, kleine en middelgrote ondernemingen en de industrie… allemaal broedmachines waar een groeiend designerfgoed, tastbaar en ontastbaar, tot leven komt.

The Toolbox toont aan dat de erfenis van Henry van de Velde (1863 – 1957) nog altijd actueel en allerminst stoffig is. Zijn titel als ‘spirituele vader van het Bauhaus’ klinkt zwaarwichtig en is ruim interpreteerbaar, maar zijn bezielde benadering van de productie en zijn passie voor designobjecten leven meer dan ooit voort in de rol die designers spelen, in de bereidheid om lokale knowhow, vakmanschap en productienetwerken te versterken en in de pogingen om de authenticiteit en transparantie van een product te bevestigen door het productieproces te analyseren. Door de eeuwen gaan mensen op zoek naar oorspronkelijkheid. Ook The Toolbox brengt eenvoudige en eerlijke objecten , net zoals Henry van de Velde voor ogen had.

Curator Giovanna Massoni

ONTWERPERS:
Leo Aerts (Alinea), Marina Bautier (MA), Miel Cardinael & Sven Goemaere (aM), Raphaël Charles, Siegfried De Buck, Maarten De Ceulaer, Nedda El-Asmar, David Huycke, Rembrandt Jordan, Marie Mees & Cathérine Biasino, Antoine Van Loocke (Knifeforging), Bram Boo, Eric Chevalier & Anne Masson (ChevalierMasson), Nathalie Dewez, Stefan Schöning, Alain Monnens, Damien Gernay (Dustdeluxe), Kaspar Hamacher, Linde Hermans, Hugo Meert, Xavier Lust, Martine Gyselbrecht, Philippe Allaeys (Alph), Fien Muller & Hannes Van Severen (MullerVanSeveren), Jean-Francois D’Or (Loudordesign), Helena Schepens, Diane Steverlynck, Pieter Stockmans, Widukind Stockmans, Ben Van Orshaegen, Danny Venlet, Sylvain Willenz.

BEDRIJVEN:
Arte, BULO, De Zetel, Deknudt Mirror Group / Reflect +, Durlet, Gallery Valerietraan, Idam, Indera, Ligne Roset, RG GEORIS sprl, Rode Schoentjes, Studio Pieter Stockmans, Toss B, Victor Hunt Design Art Dealer.

DESIGN VLAANDEREN GALERIE
Kanselarijstraat 19, B-1000 BRUSSEL
Open op: dinsdag tot vrijdag van 12 tot 17 uur; zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur, en op afspraak.
Gesloten op maandag en op 1,2, 11 en 15 november, 25 en 31 december, 1 en 2 januari 2014.

ShareTw.Fb.Pin.
...

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!